1 Ocak 2022 Cumartesi

SORULAR VE DÜŞLER

 


Toparlanmak zordur bazen. Çocukluğum toparlanma çırpınışları ve düşleri,  hedefleri erteleme davranışları içinde geçti. “ -şu yaz hele bir gelsin… hele şu ürünleri bir toparlayalım… şu yılda bir geçiversin…”  Off of!. bitmek tükenmek bilmeyen umutlar ekerdik uçsuz bucaksız.. Ekmek ertelemekti çoğu kez.. Umut etmenin eşliğinde geçerdi çoğu yıllar. Geçerdi de, duyguları kimsenin ele geçirmesine müsaade etmezdik. Ailenin birliğine bütünlüğüne travmatik acılar ekecek hal ve tavır içinde olmazdık. Anam tarladan  kaldırdığımız nohudu ayıklamaya, buğdayı gözerle çalkamaya devam ederdi. Ederken ertelenen umutların gerçekleşmesini umut ederdi belki de.. Ayıklama, nohudun kızılcasının bize düşmesine yeterdi.. Ya işte böyle…kimsenin dudağını uçuklatacak, hayrete düşürecek şeyler değil bunlar. Ağzı açık bırakacak işler hiç değil. Anlatımları okudukça senin koskoslanacağın, burun kıvırıp küçümseme hal ve tavrını sergileyebileceğin anlar kardeş. Hadi erteleme duygularını vur açığa.. Utanma vur!

Babam “ namerde muhtaç olmamak için çalışcez! oğlum” derdi. Çalışmanın ibadet olduğunu bilirdi çünkü. Bilirdi de ertelemek adına ne varsa umutları yeşertirdi. Umutsuzluğun ahlaksızlık! olduğunu yüreğinde taşırdı belki de kim bilir? Çalışır, çalışırdık… Çalışmak hareket etmek, bir eylemde bulunmaktı, gayret etmekti.. Ha gayret! Oturduğumuz yerden yeni bir yıldan, yeni bir yazdan, yeni bir üründen umut devşirmek mümkün olmazdı.

Ayağında çarıkla cepheden cepheye koşan, şıldır şıldır üzüm hoşafıyla, kıt tayınla dedelerimizin umutları neydi acaba? …..

Bugün kahraman dedelerimizin övüncüyle yetinip kendimizde değil de yeni bir takvim yılının hayal boşluğunda mı beklentiler umacağız… hey gidi hey!

Dün yılın sonuydu, bugünse yeni bir yılın başı. Ertelediğin ya da umut ettiğin şeyler için hangi başlangıcın içindesin hadi söyle kardeş!

Akşamlara kadar kanal kanal  dizi peşinde kaykılmak kıpırtısız durmaktır yeğenim! Kıpırda biraz, silkelen..

Tüm kurumlarımız, sanayicimiz, küçük enafımız, kobilerimiz içinde bu böyle. Bir adım öte götürecek hangi projenin peşindesin görelim. Önceki yıllara göre fazladan yarattığın artı değer ne? Üniversitelerimiz, okullarımız, belediyelerimiz, derneklerimiz, vakıflarımız, diyanetimiz kutlama mesajlarıyla oyalanmayın boşa. Somut projeler koyun ortaya.

Okullarımız okul okul, sınıf sınıf fende, matematikte, fizikte, biyolojide başarıyı artırmak için hangi hedefin peşindesiniz. Okulundaki öğrenci sayısını çoğaltmak için nelerin kurgusundasınız?. Sporda, müzikte, kültürel işlerde hangi toplumsal katkının, ileri hedefin yolundasınız? Derneklerimiz, tabeladan öteye geçecek hangi sosyal ve kültürel projenin üzerinde kafa yoruyorsunuz ülkeye katkı yapmak adına?

Hangi ilgili, aile profilleri üzerinde ciddi çalışmalar yürütüyor. Yoksulu neden yoksul, varsılı neden varsıl. Suça bulaşan, bulaşmayan, başarılı başarısız, işli, işsiz. Sebepler, sonuçlar, öngörüler. Uf uf! Çoğaltta çoğalt. Vallahi kafa yorulacak işler bunlar.

Kafede, kahvede vakit geçiren insan sayımız ne? Bölgesel yarışmalarda derece yapan öğrenci sayımız bu kadarken geriye kalanlar skalada hangi noktadalar? Gençlikle ilgili geniş kapsamlı kaç proje gerçekleştirdik, yenileri neler olacak? Futbolun haricinde baskette, voleybolda vb. dallarda kaç takım oluşturduk.

Sanayide mesleki gelişimin yanına kaç sosyolojik ve psikolojik proğram ekledik.

Yoksulları ziyaret etmenin kolaycılığı yetmez kardeşim. Başarı hikayelerini de öne çıkaralım, örnek gösterelim.

Rehberlikçilerimiz kaç öğrenciyle kaç görüşme yaptı çocukların ve gençliğin durumu ne? Müzikçilerimiz, müzik kültürümüz hakkında hangi derleme ve toparlama işlemini gerçekleştirdi. Bu konuda toplumsal hedefleri neler?.

Tarımda hangi eğitim çalışmaları var, tarımsal kalkınmada yeni projeleri nedir? Bu soruları daha da çoğaltmak mümkün. Soru üretmek belki de en kolayı gibi görünebilir. Çoğaltırken düşünce de çoğalmalı. Sormaktaki amaç düşünceyi çoğaltmaktır cancağızım. Silkinmektir, silkelemektir bir yandan. Kendimiz için de soruları çoğaltmalıyız fert fert. Çoğaltmalıyız ki,   ertelediğimiz düşler, hayal ettiğimiz şeyler yol bulsun.

Hadi hayırlısı. Sağlıcakla

Hiç yorum yok: