5 Şubat 2024 Pazartesi

MAHALLEME MEKTUP 9 (sevgi tohumu, donanım, odak noktası)

 


Kıymetli Komşularım,

Başarılı olmak şans işi değil, tamamen bilgi işidir. Eğer başarının herhangi bir sırrı varsa bu diğer insanların görüş noktasını anlama ve olayları kendi açıcından görebildiği kadar, onun açısından da görme yeteneğinde yatmaktadır.

Başarılı olanla başarısız olanlar arasındaki fark sahip olduğu kaynaklara bakış açısından kaynaklanmaktadır.

Sırt üstü yatarak başarıya ulaşmak mümkün müdür? Sırt üstü yatmak, haylazlığın ta kendisi, hazırcılığın cahilliğidir.

İnsanla ilgili hiçbir birikimi olmayan, ömrünü yeme içme, barınma gibi kendi özel ihtiyaçları ile sınırlayan birinin toplumsal bakış ve faydasından bahsedilebilir mi?

Aynı etiketle görev yapan pek çok kişinin ortaya koyduğu performans ve neticenin farklılığı şahsın bilgisi, becerisi, donanımı, bakışıyla orantılıdır. Cahil cesaretini kuşanan kimilerinin kendisini toplumun üstünde görme gibi değişik karakterleri de vardır.

Toplum hizmetine soyunan kişilerin ufacık meselede pelteleşip çamurlaşan değil, maddi ve manevi olarak dayanıklı, sabır ve tahammül ölçüleri kavi olmalıdır.

Meselelerde hata değil çare bulmak önemlidir. Bana ne diyerek sorumluluktan sıyrılmak kolaycılıktır. Sorumluluktan sıyrılırken, mührün adamlığına soyunmak nasıl bir anlayışsızlıktır?

Önceleri yerle birken, ufacık etiketi üstüne bürüyenlerin burunlarının nasıl büyüdüğünü veya büyüyebileceğini tahayyül etmek gerekir. Daha üstlenmediği etiketin lafıyla bile pozlara bürünenlerin, adamlığı havada uçuşturanların vay haline!…

2014 yılı Nisanından bugüne yirmi dört saat görev anlayışımızla mahallenin genel meselelerinden öteye; hane hane, fert fert ekonomik sosyal, kültürel her ne varsa çıkarsız, hesapsız, tarafsız çözümün gayretinde olduk. El tuttuk, elden tuttuk. Kayıtsızlığın ve duyarsızlığın hapsinde kalmadık. Herhangi bir komşumuzun zorluklarına çoğu kez ortak olduk. Bunun içimizde yarattığı zenginliğin huzuruyla sevinçlere boyandık.

Aklı, fikri almak üzerine kurulu olanların toplumsal faydasından şüphe etmek gerekir.  İyi davranışlar tümüyle küçük özverilerden oluşur.

Kendi başına bir iş başarma becerisi gösteremeyen, birilerinin desteğiyle bir yerlere tutunmuş olanlara şüpheyle bakmak lazım. Değerli insanlar hayattan aldığından fazlasını vermeye odaklıdır. Başarı dediğimiz şeyi değerli kılabilmek yine insanın birikim ve donanımıyla alakalıdır. İçindeki sevgi tohumunu çatlatacak olan bu birikim, insanın özel gayretleriyle oluşur.

Dürüstlük kadar değerli, dürüstlük kadar az bulunan şey yoktur. Dürüstlük kadar da insanı sevgiye bulaştıran bir değer yoktur. Hatta hiçbir miras dürüstlük kadar zengin değildir. Kendi kişisel ikbaline odaklanarak arzu ve hevaya kapılanların vay haline… Kendi heva ve hevesiyle yola çıkacak olanlar bazı şeylerin heva ve hevesle olmayacağını araştırıp öğrenmeleri gerekir.

Yeni mektuplarda buluşmak dileğiyle.

Sağlıcakla..

Hiç yorum yok: