5 Şubat 2024 Pazartesi

MAHALLEME MEKTUP 6 (Sosyal ağlar, modern çağ!, sosyal bağ)

 


 

Kıymetli Komşularım,

Sözde modern çağın olsun, sosyal medyanın olsun aileler ve gençlik üzerine mahremiyet bağlamında, hukuk ve huzur anlamında etkilerini gözleyen muhtarlık olarak, çeşitli etkinlik ve konferanslarla hassasiyet oluşturmaya çalıştık. Takip edilmesi zorlaşan kent hayatında olası tehlikeleri göz önüne alarak uyarıcı, önleyici tedbir olarak gerek mahalle camimizde gerekse konferans salonlarında yetkin kişilerce anlaşılır dille mahallemizin toplumsal bağlarının güçlü tutmaya özen gösterdik. Ufku kifayetsiz kimileri yaptığımız bu projeleri sadece kişisel reklam gibi algıladı.  Sosyal ağlar üzerinde sınırı çizilemeyen alana yayılan mahremiyet ve özel hayatların mahalle ölçeğinde aile ve toplum hayatını etkileyecek boyuta ulaşmaması için ciddi çaba sarf ettik.

Çocuklarımızın sosyal bağlarını güçlendirmek için Halk Eğitim Müdürlüğümüzün desteğiyle Halk Oyunları kursları açtık. Kadınlarımızın bilgi ve görgülerini artırmak, yeteneklerini geliştirmek için mahalle içinde değişik kursların oluşmasında üstümüze düşeni yapmaya gayret ettik. Küçük ev kazalarına yönelik bilgilendirme ve bilinç oluşturma adına ilgili kurumlarımızca programlar gerçekleştirdik.  Yangın ve ilk yardımla ilgili, mahalle içinde tatbikatlar gerçekleştirdik. AFAD’la  deprem ve yangınlarla ilgili konferans düzenleyen tek mahalleyiz diyebiliriz. Kısa ve net ifade etmek gerekirse mahalleyi huzursuz edebilecek her ne varsa öngörüde bulunarak eğitim çalışmalarını yapmaya çalıştık.

Kararsızlık ve durağanlık üzüntü ve pişmanlıkları doğurur.  En azından sosyal sorumluluk bilinciyle aktif muhtarlık örneği gerçekleştirmeye çalıştık.

Barometre, atmosfer basıncını ölçümünü yapar. Bu ölçüm sonucu yarınki hava durumunun nasıl olacağı hakkında öngörüde bulunarak yaşamsal önlemler alırız.  Mahallemizin fiziki, maddi, bireysel, toplumsal, özel durumlarını yakından takip ederek önleyici tedbirlerin yanında değer katan yaklaşımları artırmaya çalıştık.

“Fani dünya” dediğimiz şu dünyada hiçbir şey güllük gülistanlık değildir. Kişilerin özel yaşamlarında olduğu gibi toplumların yaşamlarında da sıkıntı yaşatan şeyler olabilir. Mesele bunları doğru analizle doğru çözümlere ulaşmasını sağlamaktır. Bu hassasiyeti gösterebilmek birikim ve donanımla olur.

Birikim ve donanıma birlik, beraberlik ve teşvik eklendiğinde ortaya başarı çıkar. Teşvik, en güzel duygulardan biridir. Gerçi bazı kişilerde bırakın teşviği, negatif duygularından arındırmak mümkün olmuyor. Militarist ruh taşıyan öyleleri germek ve gerilmek arasındaki çizgide öylesine yaşayıp gidiyor. Tüh ki tüh!

Vücut için egzersiz ne ise, zihnin egzersizi okumaktır. İçinde yaşadığın topluma değer katmakta yaşamın egzersizlerindendir. İyi şeyler ortaya koydukça pozitif duyguyla donanır insan.  Kabiliyet olmadıkça sanatçı olunmaz, çalışmadıkça kabiliyet bir işe yaramazmış. Enerjiniz yoksa, kabiliyetinizde sadece kendinize yönelik (bencilliğe)  hizmet ediyorsa fakirsinizdir. Bu fakirlikle toplumsal fayda sağlamanız imkansızdır.

El ovuşturup; ben garibanım, ben işsizim diyerek milletin oyuna talip olanların kendi bencilliğine hizmetten başka bir şey beklememek gerek.

Mahallem için ne yaptım, neler yapabilirim duygusu mutluluğumuzun ölçüsüdür. Sağlıcakla..

Hiç yorum yok: