10 Şubat 2012 Cuma

SEVDALANMAK HÜNERDİR ASLINDA



Halil Oral/Tavşanlı

Kaç bebek ninnisiz büyür, kaç sevda sevgisiz. Emeksiz hangi dal meyve tutar. Ya da hangi gövde dal. Sevdasız hangi düşün hayrı görülür? Düşüncesiz düşler harman yerinde savrulan saman çöpü gibidir. Kim iddia eder aksini? Varsa çıksın!
Gecelerin karanlığını gündüzler kurtarır. Her gecenin bir gündüzü mutlaka vardır. Kışlarınsa yazı. Sözün tam da burasında “hayda!” demekte haklı da bulurum sizi. Bebekten meyveye, daldan düşe, düşten saman çöpüne yeldirmek hangi
sevda tarifinde vardır? Ufuklar herkesin kendine göre midir? Herkes kendisi için mi vardır dünyada?  Nasıl bilirsiniz dendiğinde sarsılmaz cevap “iyi biliriz!” olmasından gerçekten emin misiniz? Bu cevabın farklı çıkma olasılığı üzerinde kaç kişi kafa yormuştur?
Kaç ezan duydun, kaç ezan kıpırtısız, duygusuz öylesine durdun. İki ezan arasında metalik aşklardan öte insanlığın aşkına kim neyi, nasıl halletti?  Bilen bildiğini insanlığın hayrına anlatsın.  Üten üttüğünün sevincinde, döven dövdüğünün. Sevinmenin bile ahlakı olmalı. Hatta üzmek bile hakka varmalı. Ne dersiniz?
Çok sevdalı türküler tutturduk ormanlarda. Kaç çiçeğin varlığını keşfettik. Bulutların ufukla öpüşmesini seyrettik. Güneş ışınlarının kılıç kalkan oyunlarını gözledik. Hüner seyretmek değildi. Hüner boşa keşifler hiç değil. Vitrine oynayışlarım hangi fenalığın işareti? Sevdayla tutulan yollar yorar mı insanı? Neden hep sevdadan, aşktan, tutkudan bahseder dilim.  Neden sevdalı türküler duyduğunda şahlanır yüreğim? Uyutmaya meyilliydi dinlediğim ninniler. Hep çocuk muyumdur ben. Sevdadan aşktan bahsederken hala neden ninniler fısıldanır kulağıma? Of ki of!
Sevdalardan bahsederken sevdalı insanlara rastlamak çocukluğumu unutturur. Hayal dünyama can suyu olur bu rastlayış. El yordamına körebe arayışları değil, yıldızlara uzanmak ister ellerim göz göre göre. Sevdalanmak hünerdir. Sevdalı yüreklerin varlığını bilmekse ayrıcalık. Bu ayrıcalıkla saymak istiyorum isim isim. Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, Tavşanlı Orman İşletme Müdürü Suat Göksel Gökçayır, Domaniç Orman İşletme Müdürü İhsan Gönül. Bir çırpıda sayabileceğim sevdalılardan. Akıl yürüten, proje üreten düşünceli düşleriyle akıl hanelerinde meltemler estiren güzel insanlar. İyi ki varsınız demek geliyor içimden. Düşler hayra dair olunca alkışlamak geliyor yüreğimden. Bölge ormanları üzerine yorduğunuz akıl, yüreğinizde tuttuğunuz sevda biliyorum ki ülkemin sevdası. Hüneriniz hünerim olacaktır. Yıldızlara uzanmak isteyen ellere tutamak olacak elleriniz. Ve çocukluğumu unutturacak çoğul düşleriniz. Avuçlarımda bolluğun bereketini tutacağım hayat verdiğiniz projelerle. Arının arılığı ürettiği balladır. Sizleri karınca telaş ve gayretinde görmek karın sancılarıma ilaç sanki. Sizlerin emeğiyle büyüyecek ormanlar. Büyüyen her ormana çocuklar alkış tutacak. Bense yeni yıldızların keşfine çıkacağım yeniden. Şiirler öreceğim şen şakrak!
Kimi hala çocuk görürken, halkın budalası sayıyor kimi beni. Kaç ezan arasında sevdaya, kaç gecede hayaller kuruyorum oysaki. Kurduğum her hayal üzerine titriyor güzelliklerin. Düş kurmanın düşmeye engel olan kutsal bir yanı da vardır mutlaka. Yörenin her karışı üstüne kurulacak o kadar çok düş var ki. Düşündükçe düşmeyecek çocuklar. Ve ben o çocukları maratonlarda ipi göğüslerken resimleyeceğim. Yeter ki sevdalı yürekler daha da çoğalsın. Sağlıcakla.

Hiç yorum yok: