14 Şubat 2012 Salı


PATATES  TOHUMU VE YAKLAŞAN VAKİT
 Halil Oral/Tavşanlı

 Önce haberi hatırlatarak başlayalım.  
Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Kütahya Ekonomisinde Patatesin Önemi ve Yeri” konulu toplantı yapıldı.
     Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 22.09.2011 Perşembe günü saat 10.00’da İl Özel İdaresi Meclis toplantı salonunda düzenlenen toplantıda ‘Kütahya Ekonomisinde Patatesin Önemi ve Yeri’ konusu masaya yatırıldı.
     Toplantıda dünyada, Türkiye’de ve İlimizde patates yetiştiriciliği, üretim miktarları ve üretim için gerekli alt yapı ile ilgili bilgiler verildi.
     Toplantıda ilk olarak Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Seyfettin Baydar Ülkemizde ve Kütahya’da patates yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler verdi. Baydar “ Kütahya patates yetiştiriciliği için oldukça verimli topraklara sahip. Patates diğer ürünlerle kıyasladığımızda örneğin buğdaya göre en az iki kat daha fazla kazanç getiriyor.
İlimizde tohumluk patates üretimi olmamasına rağmen karantinaya tabi hastalıklar yönünden temiz olması, rakımının yüksek olması, iklim ve toprak özelliklerinin tohumluk patates yetiştiriciliği için uygun olması, 4 yıllık münavebe gerekliliğine cevap verebilecek geniş alanların bulunması nedeniyle;  büyük bir potansiyel taşımaktadır. İlimizin en büyük avantajı topraklarımızda ilk defa patates ekiliyor olması nedeniyle patatesin yoğun olarak ekildiği alanlarda meydana gelen toprak yorgunluğunun oluşmamasıdır. Bu nedenle aşırı gübre vermeden daha yüksek ve kaliteli ürün alınabilmektedir. Komşu ilimiz Afyonkarahisar'da dekardan ortalama 3 ton patates alınmakta iken, ilimizde verim dekardan 4 tona kadar çıkabilmektedir” dedi.
Bu haber 23 Eylül 2011tarihli gazetelerimizde de yer aldı. Haberin üzerinden yaklaşık 5 ay geçti. İl Tarım müdürlüğünün yaptığı duyuru önemli mi önemli. Buğdaya göre 2 kat kazanç getiren bir ürünün tespit edilerek çiftçimize önerilmesi
kadar güzel ne olabilir. Önermek yeter mi? Yetmeyebilir.
İlçemizde patates son yıllarda özellikle Tepecik beldemizde yapılan ekimlerle yayılmaya başladı. Ağaköy hariç patatesle yeni tanışıyoruz sayılabilir. Geçen yıl Pancar Dairesi sertifikalı tohum getirerek çiftçimize sundu. Bu patatesler çiftçilerimiz tarafından güvenilerek alındı ve üretimde başarıda sağlandı. Edindiğimiz bilgilere göre bu ekim döneminde Pancar dairesi sertifikalı patates tohumu satmayacağını belirtiyor. İlçe Tarım Müdürlüğü bunun ticari bir olay olduğunu kendilerinin bu konuda mecbur olmadıklarını söylüyor. Görünen o ki Ziraat Odası’nın da bu konuda ön hazırlığı yok. Ekim vakti gelince patates ekimi yapmak isteyenler en azından sertifikalı tohum bulamayacak. Bu yüzden belki de yaşlı tohum kullanmak durumunda kalacak. Yaşlı tohumla ister istemez verimle birlikte kalite de düşecek. Bu düşüş kimin zararına olacak? Topyekûn hepimizin, dolayısıyla ülkenin.
Önceki yıllarda çiftçilerin sıfır tohum alma imkânı vardı. Yani tohumluğunu kendi üretiyordu. Her nedense bununda önü kesildi. Her yıl çiftçimiz sertifikalı tohum almak zorunda. Bir diğer aksaklık patates ilacında. Pijamalı böcekle mücadele için patates ekim sırasında ilaçlanıyor. Bu ilacı kullanabilmek için Kütahya İl Tarım müdürlüğüne gitmek zorunda çiftçiler. Bunun da çaresi bulunmalı bence. Bu reçeteyi yazacak yetkililer en azından haftanın belirli günlerinde ilçemizde görev almalı. Bütün çiftçilerin Kütahya’ya gidip gelmesinin külfetinden ve zaman kaybından kurtarılmalı.
Buğdaya göre iki kat fazla kazanç sağlanacaksa üretimi yaygınlaştırmak için kurumlar daha fazla gayret göstermeli. Kayıp da kazanç da hepimizin.
Tohumluk konusu açılmışken arpa ve buğday tohumluğunda da bölgede sıkıntı yaşandı. Hatta odaların tohumluk alımı bile yapamadıklarını biliyoruz. Özellikle Ziraaat Odalarına tohumluk alımı konusunda bakanlık öncelik tanımalı. Ziraat odaları alımı yaptıktan sonra diğer işletmelere alım açılmalı. Anladığımız kadarıyla büyük şirketler büyük alımlar yapıp odalar açıkta kalmaktadır. Sonrasında büyük şirketler piyasayı kafasına göre yönlendirmektedir.
Sağlıcakla.

Hiç yorum yok: